Zorg voor de aarde

Twintig tips om duurzaam te leven

Steeds meer mensen beseffen dat ze duurzamer moeten gaan leven. Niet alleen om het milieu te sparen, ook voor hun eigen portemonnee. Maar wist u dat u zoveel meer kunt doen dan zonnepanelen op het dak te leggen of uw huis isoleren? Wij hebben twintig tips voor u verzameld. 

Huismodel met sjaal om op een radiator

In de afgelopen maanden stegen zowel de gas- als de benzineprijs naar recordhoogte. Los van de vraag of dit zo blijft: het is natuurlijk altijd beter om zo weinig mogelijk fossiele brandstoffen te gebruiken.  

Maar duurzamer leven gaat veel verder dan uw eigen energieverbruik. Denk bijvoorbeeld aan voedsel en water, maar ook aan reizen en spullen kopen. Duurzamer leven is trouwens vaak veel eenvoudiger dan u denkt. Kijk maar eens naar onze tips, die we in vier categorieën hebben gerangschikt. 

Energie 

 1. Zet de verwarming een uur voordat u naar bed gaat al lager. De warmte blijft nog wel even hangen. In het verlengde daarvan: zet uw oven vijf of tien minuten eerder uit dan het recept voorschrijft. De restwarmte is voldoende om uw lasagne, quiche of cake helemaal gaar te krijgen. En laat de oven afkoelen met de deur open, zodat u de warmte optimaal gebruikt. 
 2. Zet de thermostaat van uw cv-ketel op 60 graden. De meeste cv-ketels staan standaard op 80ºC, maar werken efficiënter op 60ºC. Het kost u geen comfort, maar u gebruikt wel minder gas! 
 3. Moet u een apparaat vervangen? Kies dan voor een energiezuinige variant met label A+++. 
 4. Voorkom sluipverbruik van energie door apparaten niet op stand by te laten staan maar echt uit te zetten of de stekkers uit het stopcontact te trekken als u ze niet gebruikt. Dat geldt ook voor de oplader van uw telefoon, tablet of laptop. 
 5. Pak eens wat vaker de fiets of ga lopend naar uw bestemming. En breng de kinderen niet met de auto naar school. Ook niet als het regent! 

Persoonlijke verzorging en eten 

 1. Douche bij voorkeur niet langer dan vijf minuten. Dat scheelt niet alleen energie, maar ook water. Uw redacteur is gestopt met tandenpoetsen onder de douche, waardoor hij het makkelijk redt in die vijf minuten. Trouwens, om de dag douchen is genoeg. De andere dag wast u zich gewoon bij de wasbak. Nog beter voor uw huid ook! 
 2. Koop een waterbesparende douchekop (nog geen twee tientjes) en kies voor een thermostaatkraan. Dat is ook nog eens een stuk comfortabeler omdat het water direct op de juiste temperatuur is. 
 3. Eet vaker vegetarisch. De milieu-effecten van de vleesindustrie zijn enorm. Bent u bang dat u niet zonder uw gehaktbal of speklapje kunt? Probeer dan eens een vleesvervanger. Of laat u inspireren door keukens uit landen waar van oudsher al veel meer vegetarisch wordt gegeten, zoals die van India, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Kies bijvoorbeeld voor een dahl van linzen, spinaziesaag met ei en rijst. Of wat dacht u van shakshuka, falafel en een salade met vers platbrood?
 4. Elk jaar gooien we gemiddeld maar liefst 34 kilo voedsel per persoon weg. Dat is bijna genoeg voor een maand! Stop ermee en wees creatief met kliekjes of vries ze in. 
 5. Koop geen groenten die in plastic zijn verpakt en kies bij voorkeur voor conserven en dranken in glas in plaats van blik of plastic.

Inkopen

 1. Natuurlijk bent u soms toe aan iets nieuws. Maar pas op voor impulsaankopen, zeker als u een dagje gaat shoppen. Bedenk vooraf wat u nodig heeft en wees streng voor uzelf. 
 2. Koop tweedehands producten als dat mogelijk is. 
 3. Kies – zeker bij nieuwe producten – voor duurzame merken.
 4. Word lid van de bibliotheek in plaats van boeken te kopen die na één keer lezen waarschijnlijk in de kast verdwijnen. 
 5. Gooi een tijdschrift dat u uit heeft niet weg, maar geef het door aan buren, vrienden of familieleden. 

Tuin & vakantie  

 1. Maak van uw tuin geen tegelveld, maar een groene oase. Dat is goed voor de biodiversiteit én voor het waterbeheer, zeker bij hevige regenval. 
 2. Maak of koop een compostbak. En hark uw tuin niet te veel aan; egels zijn dol op rommelige hoekjes (en eten die enge naaktslakken op die uw planten ruïneren). 
 3. Ga niet of minder vaak naar een verre bestemming op vakantie. Als u het niet al wist, heeft u in  de afgelopen jaren vast ontdekt hoe afwisselend en verrassend mooi Nederland kan zijn! 
 4. Wilt u toch iets verder? Kijk dan eens naar alternatieven voor grote trekpleisters zoals de Chinese Muur of een tropisch eiland. Milieu Centraal heeft dertien topsuggesties voor alternatieve reisbestemmingen voor u verzameld. 
 5. Vlieg alleen als het niet anders kan. Zeker binnen Europa is de trein vaak een prima – en duurzaam – alternatief. Als u toch het vliegtuig neemt, compenseer uw vlucht dan. Dan kan steeds vaker al bij het boeken van uw reis. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.