Zes tips voor een heerlijk dagje uit in Nederland

Doordat we maandenlang min of meer gedwongen zijn om binnen onze landsgrenzen te blijven, hebben veel mensen ontdekt hoe mooi en gevarieerd Nederland is. Wij hebben een paar hoogtepunten voor u op een rij gezet. Leuk om een dagje naartoe te gaan, of u nu thuis vakantie viert of elders in Nederland verblijft. 

Familie uitje met picknick

1. Toeristische trekpleisters die u nog nooit heeft bezocht 
Net als in 2020 zijn het ook dit jaar veel minder buitenlandse toeristen in ons land. Pak daarom uw kans nu het nog kan en bezoek de grote trekpleisters van ons land. Het is maar de vraag of het daar volgend jaar nog zo rustig is. Toplocaties zijn bijvoorbeeld Kinderdijk, de Zaanse Schans en Giethoorn. 

2. Dagje naar het strand 
Ook op de stranden is het rustiger dan we gewend zijn. En we hebben er wel een paar! Zo hebben de Waddeneilanden veel mooie stranden. Die zijn wat lastiger te bereiken, maar als u er toch al op vakantie bent, kunnen we ze van harte aanbevelen.  

Andere mooie zandstranden vindt u bij Callantsoog, net onder Den Helder en bij Schoorl en Bergen. Hier is de duinenrij ook schitterend. In Zuid-Holland kunnen we Noordwijk en Noordwijkerhout aanraden, evenals Wassenaar en Kijkduin. Ook hier vindt u naast strand fraaie duingebieden. Ook Zeeland heeft veel mooie stranden, denk bijvoorbeeld aan Renesse, Burgh-Haamstede, Domburg, Zoutelande en Cadzand. 

3. Historische steden en dorpen 
Dromend over Florence, Parijs en Barcelona vergeten we nog wel eens dat ook Nederland veel prachtige, historische steden en dorpen heeft. En dan praten we niet alleen over grote publiekstrekkers zoals Amsterdam, Utrecht, Den Bosch en Maastricht.  

Zo zijn bijvoorbeeld Dordrecht en Schiedam verborgen pareltjes die we van harte aanbevelen. Of ga eens naar één van de Hanzesteden in het stroomgebied van de IJssel, zoals Doesburg of Hasselt. Bezoek het witte dorpje Thorn in Midden-Limburg, Orvelte in Drenthe of Dokkum in Friesland. Of wat dacht u van vestingstadjes zoals Bourtange in Groningen, Naarden in Noord-Holland, Willemstad in Brabant of Retranchement op Zeeuws-Vlaanderen? En dat is nog maar een kleine greep uit de vele mogelijkheden… 

4. Kastelen en buitenplaatsen 
Er zijn honderden kastelen en buitenplaatsen in Nederland. Sommige nog behoorlijk authentiek, andere in de loop der eeuwen aangepast aan de woonwensen van die tijd. Al met al zijn het er zo’n 1.300, als we de ruïnes meerekenen.  

Veel populaire kastelen staan in Gelderland. Denk bijvoorbeeld aan Loevestein, Doorwerth en Huis Bergh. In Noord-Holland is vooral het Muiderslot bekend, in Utrecht De Haar bij Haarzuilens en in Limburg Hoensbroek. Voor meer ideeën kunt u eens een kijkje nemen op de website van John Wennips of op Wikipedia

5. Verrassende natuur 
Kijkers van tv-programma Vroege Vogels weten het al lang: Nederland blinkt uit in prachtige natuurgebieden. Ze zijn niet per se uitgestrekt, maar in elk hoekje van ons land is wel iets bijzonders te vinden. Eerder noemden we al enkele mooie duingebieden. Maar ga ook eens naar de Biesbosch in het zuidwesten of de Drentse Aa in het noordoosten.  

Uiteraard is de Veluwe een absolute topper als het op natuur aankomt. Het leuke ervan is dat het gebied erg gevarieerd is. Zo vindt u er heidevelden (Planken Wambuis bij Arnhem), mysterieuze ‘dansende bomen’ (Speulderbos bij Putten), maar ook de bijzondere Veluwemeerkust langs het IJsselmeer.  

En dat is nog maar het begin. Voor meer inspiratie kunt u kijken op de website van Naturescanner of die van de ANWB

6. Spelen, spelen en nog eens spelen 
Als u jongere kinderen heeft, is een dagje in de buitenspeeltuin natuurlijk altijd een goed idee. Ook daarvan hebben we er best veel. Vanuit nostalgische overwegingen tippen we graag de Linnaeushof in Bennebroek en het Verkeerspark Assen. Maar eigenlijk vindt u in elke provincie wel speeltuinen waar u de hele dag geen kind heeft aan uw kind! Tijdschrift Kek Mama heeft er twintig voor u op een rij gezet. 

 

 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.