Zeven tips voor op de camping

Het fijnste van kamperen is misschien wel het buiten-zijn. Vanaf het moment dat u opstaat tot het moment dat u naar bed gaat. Veel tentkampeerders hebben die sensatie zelfs 24 uur per dag, omdat ze slechts van de buitenwereld zijn gescheiden door een dun stuk doek.

familie vakantie op een camping met caravans en campers rondom een meer

Niet voor niets kamperen Nederlanders er al decennialang lustig op los. De laatste jaren zoeken zelfs steeds meer mensen de camping op. Onder die kampeerders zijn ook veel ‘newbees’. Speciaal voor hen – maar ook voor de doorgewinterde tent-, caravan en camperbezitters – hebben we een paar tips voor een onbezorgde kampeervakantie verzameld.

1. Maak een vakantielijst

Een bijzonder waardevolle tip. Niet alleen vanwege de voorpret, maar vooral om straks op de camping niet opeens te ontdekken dat je iets belangrijks bent vergeten. Zo overkwam het deze redacteur een keer dat hij er – twee uur rijden van huis, de tent stond al – achter kwam dat hij zijn slaapmat was vergeten… Gelukkig was er een kampeerwinkel in de buurt!

Begin met het opschrijven van de basisbenodigdheden, zoals de officiële documenten, slaapzakken, slaapmatten (!), kleding en natuurlijk de tent zelf. Vul de lijst vervolgens aan met zaken als kookgerei, proviand voor de eerste uren of dagen en andere onderdelen van uw kampeeruitrusting. En houd de lijst erbij als u de auto of de fietstassen inpakt!

2. Kies een camping die bij u past

Houd u van stilte en rust of juist van vertier? Is een zwembad belangrijk of niet? Er zijn kleine boerencampings met tien, twintig plaatsen, maar ook grote met net zoveel faciliteiten als een luxe bungalowpark. Bedenk dus van tevoren goed wat het beste bij uw voorkeuren en wensen past en kies uw camping daarop uit.

3. Kies een goede kampeerplaats uit

Als u de vrijheid hebt, kies dan het beste plekje. Kijk goed naar het terrein, zeker als u met een tent bent geldt: hoe vlakker hoe beter. Een beetje afschot is niet erg, maar zet de tentopening dan op het laagste deel. Bij een eventuele stortbui stroomt het water dan niet naar de deur toe. Houd ook rekening met de windrichting. Regen komt vaak uit het (zuid)westen en in de zomer ook wel uit het (zuid)oosten. En let naar de begroeiing voor schaduw, maar zet uw tent, caravan of camper liefst niet onder een boom neer in verband met vogelpoep, hars en andere ‘viezigheid’.

4. Slapen alsof je thuis bent

Waar u ook bent, lekker slapen is het belangrijkste om u de volgende dag fit te voelen. Beknibbel daarom nooit op kampeermatrassen. Afhankelijk van uw voorkeur kunt u kiezen voor veldbedjes, luchtbedden of matrassen die zichzelf opblazen. Vergeet bij die laatste twee niet om ook een reparatiesetje mee te nemen en een pomp. Heeft u een caravan of een camper? Investeer ook dan in goede matrassen, u zult er geen spijt van krijgen.

5. Lean & mean koken

Er zijn die-hard kampeerders die desondanks beweren dat je tenminste minimaal twee pitten nodig hebt om fatsoenlijk te kunnen koken. Wij bestrijden dat, één pit kan echt genoeg zijn, tenzij u aardappelen, gekookte groenten en vlees wilt eten, misschien. Maar als u elke avond een maaltijd zoals bijvoorbeeld een curry, een pasta of een gerecht met couscous op tafel zet, kan dat prima met één pit. Maar op de camping komt vast en zeker ook de barbecue of skottelbraai regelmatig tevoorschijn. Of eet u een frisse salade met een lekker stuk vers brood, al dan niet met een kop soep.

6. Wat is er te doen?

Ook leuk in het kader van de voorpret én tijdbesparend als u eenmaal op uw bestemming bent: maak van tevoren een lijst met plekken in de buurt van uw vakantieadres die u wilt bezoeken en dingen die u wilt doen. En ga, als u bent gearriveerd, ook zeker even langs bij de lokale VVV voor die extra pareltjes en bijzonderheden die zelfs Google niet kent.

7. Regenachtige en killere dagen

Het kan natuurlijk gebeuren dat de zon eens een dag niet schijnt of dat het regenachtig en ronduit kil is. Zo’n dag leent zich bij uitstek om – al dan niet met de paraplu paraat – een museum, kasteel of andere overdekte bezienswaardigheid te bezoeken. Of u pakt een filmpje, gaat shoppen of uitgebreid lunchen. Neem daarnaast voldoende spelletjes en boeken mee, al dan niet op uw tablet.

Geniet!

Of u nu op fietsvakantie gaat met de tent, de caravan drie weken op uw vaste camping neerzet of een rondrit maakt met uw camper: geniet ervan! Mocht u ons nodig hebben, neem dan gerust even contact op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag